Ανάπλαση Κοινόχρηστου Χώρου στο Καστράκι Δραπετσώνας

Ανάπλαση Κοινόχρηστου Χώρου στο Καστράκι Δραπετσώνας

Το αντικείμενο της μελέτης είναι η ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του «Καστρακίου», Δημοτικής Ενότητας Δραπετσώνας, του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, με σκοπό τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση ώστε να αποτελέσει στο μέλλον χαρακτηριστικό κομβικό σημείο για περαστικούς και ντόπιους.
Ένα πυκνοδομημένο αστικό περιβάλλον ζητά εκτόνωση, σε ένα οικόπεδο στο όριο της κατοικημένης περιοχής με τον διεθνή λιμένα Πειραιά.

Κύριοι στόχοι της μελέτης είναι η σύνδεση της περιοχής με την κοινότητα, η ανάδειξη και ο σεβασμός του αρχαιολογικού χώρου, η ενίσχυση των πολιτισμικών χαρακτηριστικών, η διατήρηση και η αισθητική αναβάθμιση των υπαρχόντων υποδομών. Συγκεκριμένα, προτείνεται η παραχώρηση μέρους του οικοπέδου για διαμόρφωση αστικών πλατειών εκτόνωσης της οικιστικής δραστηριότητας, η ενδεικτική σύνδεση της περιοχής με το λιμάνι, η σχεδίαση χώρων αναψυχής και περιπάτου για τις ανάγκες των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, όπως η παιδική χαρά, το skate park, ο χώρος επέκτασης του αναψυκτήριου και οι χώροι στάσης. Η ανάδειξη και ο σεβασμός του αρχαιολογικού χώρου επιτυγχάνεται με τη διαμόρφωση κοινής πλατείας – οριζόντιες σχεδιαστικές προτάσεις, απουσία καθ’ ύψος δομών – οπτική σύνδεση με τον αρχαιολογικό χώρο και με την πρόταση δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης – δημιουργία βοτανικού κήπου – αποφυγή έντονης δραστηριότητας, πρόταση περιπάτου.

  • Τοποθεσία

    Καστράκι Δραπετσώνας

  • Έτος

    2016

  • Κατάσταση

    Πρόταση σε Διαγωνισμό